Obişnuit să primească doar laude pentru activitatea depusă în palatul Rosnovanu, primarul oraşului Iaşi a refuzat recent o invitaţie din partea unei televiziuni locale care încerca să facă un bilanţ asupra modului în care a condus oraşul în ultimii patru ani. Trecând peste faptul că faţă de postul respectiv a mai avut atitudini ciudate, cum ar fi darea afară de la o conferinţă de presă a unor reporteri, atitudinea amintită este caracteristică pentru tipul de reacţie pe care Gheorghe Nicihita a înţeles să o aibă de-a lungul mandatului său faţă de presă. Deşi s-a prezentat în campania electorală ca un lider politic puternic actualul primar s-a demonstrat a fi unul din cei mai laşi oameni politici evitând chiar din timpul alegerilor, confruntările directe cu adversarii săi. După mai multe solicitări Nichita a acceptat pe ultima sută de metri o dezbatere cu reprezentantul PNL,Relu Fenechiu si cel al P.D., Dan Cirlan. Mandatul său în fruntea oraşului a început cu două falsuri. Primul a fost cel legat de modul in care a devenit mai întâi din simplu consilier viceprimar, apoi primar interimar pentru a avea o trambulină cât mai înaltă. Abuzul comis în această transformare poate fi demonstrat oricând de un jurist serios. Al doilea "fals" a fost evident în campanie când el se prezenta ca un bun manager, deci foarte bun pentru primărie, în condiţiiile în care societatea pe care o condusese până atunci R.A.J.A.C., se dovedise a fi una din cele mai slab manageriate regii din Iaşi.Talentul lui Nichita a constat în "preluarea" moştenirii lui Simirad şi prezentarea sa drept un continuator al politicii sale.Beneficiind şi de forţa aparatului de propagandă al P.S.D. el a reuşit să câştige relaxat fotoliul de primar. Treptat ieşenii au căpătat în ceea ce-l priveşte o imagine reală asupra"gospodarului " Nichita: transport local prost organizat si foarte scump, licitaţii controversate, drumuri care arată ca după război, lucrări precum cea din Piaţa Unirii care sunt o dovadă vie a felului în care a înţeles el şi cei din jurul său să se raporteze la banul public etc. Peste toate astea se adaugă întreţinerea unei echipe de fotbal din bugetele regiilor din oraş. Putem spune că relaxarea pe care o manifestă se datorează faptului că izolându-se în primărie ca într-un bârlog, primarul nu mai ştie cum arată oraşul pe care-l conduce. Din toate aceste motive dar şi faptului că refuză să vorbească cu alegătorii acetsui oraş, cred că sloganul unei campanii civice pentru anul 2008 ar fi " să-l scoatem pe Gigi din bârlog"
P.S.1 Pentru a nu fi acuzat de subiectivism voi încerca în zilele următoare să prezint cîteva date exemplificatoare asupra modului în care Gheorghe Nichita a administrat oraşul Iaşi.
P.S. 2 Dacă mâine nu apare ceva neprevăzut, şi fiind duminică, aş vrea să spun cîteva cuvinte despre un om a cărei situaţie pe mine ca tânăr m-a tulburat foarte tare: Constantin Bălăceanu Stolnici şi faţă de care am în prezent o mare problemă de raportare.
8 decembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu