5 decembrie 2007

Capcana evitata

Vestea numirii lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE a aparut chiar in timpul campaniei electorale si din foarte multe motive ea a fost vazuta de multi ca o intoxicare venita evident dinspre Palatul Cotroceni cu intentia clara de a da o noua lovitura PNL. In conditiile in care fostul ministru de externe refuzase prima pozitie pe listele PNL la alegerile europarlamentare din motive neprecizate, destule voci incepusera sa-si aminteasca si despre alte dovezi de nesolidaritate cu liberalii, cum a fost de pilda problema retragerii din Irak si mai ales votul ce a urmat din CSAT in care minsitrul de externe si cel al finantelor votasera altfel decit premierul.Problemele amintite fiind cunoscute, nu vom face decit doua precizari.
In primul rind ideea retragerii din Irak a fost luata fara instiintarea ministrului de externe, si in aceste conditii solicitarea solidaritatii mi se pare ciudata, fara a mai vorbi de cit rau a putut face imaginii PNL modul neprofesionist in care a fost pusa in scena o problema extrem de delicata cum este cea a participarii militare a Romaniei in afara granitelor sale.
A doau precizare pe care tin sa o fac este ca in ciuda lipsei unor precizari asupra motivelor pentru care a refuzat candidatura din partea P.N.L. pentru P.E., Mihai Razvan Ungureanu a semnat o scrisoare in care indemna alegatorii sa voteze cu P.N.L.
Privind acum retrospectiv credem ca propunerea fusese facuta de Basescu de mai mult timp dar, nedorind sa loveasca in PNL,fostul minsitru de externe a aminat momentul oficializarii noii sale pozitii oficiale. Printr-o asemenea decizie el si-a asigurat daca nu sprijinul PNL in parlament , macar neutralitatea acestuia.
Prin propunerea facuta, presedintele a dat practic sah partidului liberal asteptindu-se probabil ca temperamentalii lideri liberali suparati pentru refuzul de la euroalegeri dar si intregul show creat de neacceptarea lui Cioroinau la externe, sa respinga categoric nominalizarea. Evident ca respingerea unui fost membru PNL si ministru de externe din partea sa ar fi acoperit de ridicol pe liberali. Multe greseli au facut liberalii din 2004 pina acum , de aceasta data ei au dejucat foarte bine lovitura de imagine pregatita de presedinte si chiar daca nu au existat declaratii publice categorice de sustinere , votul coplesitor din parlament arata ca si liberalii au votat favorabil nominalizarii facute de Basescu. In felul acesta se poate spune ca meciul de sah dintre cele doua palate s-a incheiat cu o remiza. Cistigatorul acestui nou meci poate fi totusi o institutie care a cistigat in fruntea sa un om cu o experienta diplomatica importanta si care necesita urgent o reformare profunda- S.I.E.

Niciun comentariu: