27 decembrie 2007

Decembrie

Daca pentru lumea din jurul nostru, luna decembrie duce in mod automat cu gindul la sarbatorile sfirsitului de an, pentru romani ar trebui sa reprezinte si un excelent prilej de reflectie. Pentru unii dintre noi inainte de a se bucura de sarbatorile sfinte ale Craciunului, decembrie inseamna luna in care au pierdut unul sau mai multi reprezentanti ai familiei intr-un mod care nu a fost explicat nici pina astazi in mod plauzibil de autoritatile statului roman. Altii isi aduc aminte acum de clipele in care au capatat o infirmitate sau alta ca urmare a faptului ca au avut curajul sa iasa in strada si sa strige impotriva unui regim dictatorial. Pentru unii romani, decembrie este luna din care intreaga lor viata s-a schimbat in sensul pierderii unor poziţii sociale importante de la inaltimea carora regimul comunist li se parea a fi unul uman.Altii, destui la numar, au reusit atunci sa obtina o serie de privilegii si avanataje pe baza celebrelor certificate de revolutionari, chiar daca nu au avut vreo legatura cu revolutia. Scandalurile create de aceste certificate au tinut ani de zile capul de afis al ziarelor romanesti.
Ultima categorie cuprinde pe cei care fiind destul de tineri in 89 au putut dupa caderea comunismului sa isi urmeze vocatia. Printre acestia din urma ma numar si eu iar fata de primele doua "categorii" de romani nu pot decit sa am un respect deosebit , constient fiind de faptul ca fara curajul lor nimic din ce ni se intimpla astazi nu ar mai fi fost la fel.
In aceste conditii disputa aparuta la jumatea lunii decembrie intre Iasi si Timisoara pe tema intiietatii in privinta declansarii revolutiei mi se pare puerila, daca ne gindim la faptul ca fie si din cauza trecerii timpului, avem tot mai putine sanse sa aflam raspunsurile la citeva din intrebarile care ne framinta de atitia ani pe tema revolutiei din decembrie.
In locul unor discutii sincere, deschise despre comunism si revolutie nu stiu cum se face ca in luna decembrie an de an au loc aprige dispute politice care pun in umbra ceea ce s-a intimplat atunci. Am astfel sentimentul, si din perspectiva evenimentelor din ultimele doua saptamini, ca decembrie reprezinta luna in care se incarca bateriile pentru confruntarile politice din anul viitor.

Niciun comentariu: