3 decembrie 2007

1 decembrie

Dupa o scurta pauza de la postarile periodice incepute pe 22 octombrie , mai multe evenimente desfasurate intre timp impun citeva comentarii. Primul la care vreau sa fac referire este chiar ziua nationala.

Devenita de 17 ani ziua nationala a Romaniei, 1 decembrie nu a reusit sa se impuna in rindul sarbatorilor importante pentru romani asa cum putem constata ca sint pentru alte popoare la care ne uitam cu respect, zilele lor nationale. Explicatiile sint mai multe.Fara a fi in ordinea importantei lor, confiscarea de catre regimul comunist a unor sarbatori precum 24 ianuarie , 1 decembrie etc si utilizarea lor in scopul legitimarii politice trebuie avuta in vedere. Dupa 45 de ani de dictatura si de actiuni in care participarea populatiei era expresia unor mobilizari generale, realizate de autoritati, romanii s-au saturat de sarbatori oficiale.In al doilea rind dincolo de semnificatia ei istorica deosebita, indraznim sa spunem ca alegerea zilei de 1 decembrie nu a fost tocmai inspirata. Cind spunem asta nu ne gindim la plasarea ei intr-un anotimp friguros ci la faptul ca ne place sau nu dar pentru unii din cetatenii acestui stat( la maghiari, in special, ne referim) 1 decembrie are mai degraba semnificatia unei infringeri decit a unei victorii. Acesta este motivul pentru care am crezut ca pentru o societate care renastea cum a fost cea romaneasca in 1990, alegerea zilei nationale trebuia sa aiba calitatea unei " regasiri" si nu a unei victorii a unora asupra altora.De fapt alegerea zilei de 1 decembrie ca zi nationala a avut loc in contextul alegerilor din mai 1990 cind Ion Ratiu propunea ziua de 16 decembrie ca zi nationala in semn de recunostinta fata de Timisoara, iar Radu Cimpeanu pe cea de 21 decembrie . Temindu-se ca prin astfel de propuneri cei doi ar fi cistigat capital electoral, FSN a propus imediat 1 decembrie. Aleasa pentru a lovi pe unii , ziua de 1 decembrie a continuat sa reprezinte timp de 17 ani ocazii foarte buen pentru reglarea de conturi politice. Scene precum cele in care in timp ce incerca sa vorbeasca multimii Corneliu Coposu , Petre Roman indemna lumea, prin gesturi vazute de toti, sa il fluiere pe liderul taranist, sau cele in care seful statului Emil Constantinescu era admonestat de agitatorii PSD si PRM au devenit cunoscute in toata lumea.
Desi " europeana" Romania nu a reusit dupa un an de scandaluri sa le depaseasca nici in momente precum cele de la 1 decembrie si nici sa descopere bucuria clipelor traite impreuna indiferent de natioanalitate, virsta, profesie , etnie sau orientare sexuala.

Niciun comentariu: