7 decembrie 2007

Nostalgie -jalnica

Chiar daca nu vrem sa recunoastem, cu totii sintem cuprinsi de multe ori de stari nostalgice.In general regretam trecerea rapida a timpului si ne gindim la vremuri in care eram ceva mai tineri. In astfel de momente utilizam foarte des formula " ce ar fo fost daca". Dincolo de normalitatea unor asemenea stari, luna decembrie ne aduce de mai multi ani sondaje, facute de case de marca in privinta sondarii opiniei publice,in care observam mentinerea unui numar important de concetateni intr-o admiratie parca vesnica fata de regimul lui Nicolae Ceausescu.
Anul integrarii europene a Romaniei a fost supus si el din nou unui asemenea " experiment",efectuat de aceasta data de Fundatia Soros. Tinind cont de faptul ca anul acesta a fost unul in care spectacolul politic a luat forma unui circ, iar dezbaterile serioase despre comunism, in ciuda efortului facut de membrii Comisiei Tismaneanu,au devenit prilej de reglari de conturi nu m-a mirat nici numarul mare de romani care il considera pe Nicolae Ceausescu drept omul politic care a facut cel mai mult bine romanilor si nici dorinta acestora de a avea in fruntea lor un lider puternic, autoritar care sa faca ordine. Inteleg la fel de bine si faptul ca pierderea unui statut social ii face pe multi dintre romani sa sustina ca traiau mai bine inainte de 1989. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este consideratia pozitiva mai mare, acordata ordinii decit libertatii( in procent de 46%)si aprecierea comunismului drept o ideologie buna aplicata prost in Romania.
Sondajul aparut zilele trecute din care am citat partial mai sus, a prilejuit unui moderator de talk-show o dezbatere asupra comunismului. In loc sa invite istorici, sociologi sau politologi , Robert Turcesccu, caci la el ne gindim, a preferat sa il cheme in emisiunea sa pe cel care poate fi considerat pentru o buna perioada de timp, ideologul regimului comunist din Romania,si anume Adrian Paunescu.
Nu m-am asteptat ca poetul de curte al familiei Ceausescu sa isi exprime vreun moment regretul pentru ceea ce a facut. El si multi asemeni lui ne vor vorbi mult timp de aici incolo despre cum au incercat ei sa rezolve problemele oamenilor obisnuiti, fara ca vreodata sa fi obtinut pentru ei personal vreun avantaj. A fost acum un prilej excelent pentru Paunescu sa vorbeasca despre virtutile regimului ce a tinut Romania timp de peste 40 de ani in afara lumii civilizate. Daca Adriana Saftoiu, celalalt invitat , incerca sa il mai pondereze pe vulcanicul poet, nelinistitul si temperamentalul Turcescu a dat dovada de o pasivitate extraordinara chiar si atunci cind, Paunescu incepuse sa rosteasca poezii prin care incerca parca sa isi ceara scuze de la "iubitul conducator" pentru faptul ca nu a murit alaturi de el in decembrie 1989. Cind un cetatean obisnuit il regreta pe Ceausescu si regimul politic pe care l-a patronat, il pot intelege iar daca am cum ii explic ce rau a facut comunismul si Ceausescu Romaniei, dar cind un fost reprezentant al acestui regim sustine cu nonsalanta valorile acestuia, trecind cu multa usurinta peste ororile sale, cred ca e vorba de nesimtire. Nu stiu insa, cum sa etichetez gestul lui Turcescu de a-l invita pe Adrian Paunescu si in alte emisiuni pentru a continua " dezbaterea ", in ciuda jalnicului spectacol oferit joi seara de acesta- ignoranta sau dorinta disperata de raiting ?

P.S. Desi mi-am propus de mai mul timp,am aminat din diferite motive sa scriu citeva rinduri despre admnistratia unui primar care sta mai mult in birlogul lui de la palatul Rosnovanu. Vom face acest lucru miine .

Un comentariu:

VM spunea...

please visit http://payformylife.blogspot.com/