11 decembrie 2007

Dinozaurii

Daca la revolutie am crezut ca am scapat de comunism si de reprezentantii sai, dupa citiva ani am capatat senzatia ca ne-am pricopsit cu o noua specie de oameni: dinozaurii.Cine sint dinouzaurii si unde traiesc ei? Locul lor de geneza si dezvoltare a fost regimul comunist. Din diferite motive subiective si obiective nu au putut evolua decit pina la o anumita etapa. Dupa 89 tocmai de acest fapt se vor folosi pentru a se prezenta drept dizidenti si victime ale lui Nicolae Ceausescu desi demonstrasera o capacitate foarte buna de supravietuire, integrindu-se perfect in structurile comuniste. Pentru ei, revolutia a fost momentul oportun si asteptat in vederea manifestarii depline."Acum e momentul" au zis probabil cel mai multi dintre ei. Fara prea multe realizari profesionale inainte de 89, cei mai multi dintre ei au dovedit in anii ce au urmat, o capacitate extraordinara de a profita de noul context. Cum insa regulile jocului nu s-au schimbat decit la suprafata, talentul lor " combinator", vorba unui lider liberal, a fost vizbil.Prezenta lor in structurile economice , politice si culturale a facut sa se creada ca orice operatiune de deratizare incercata prin actiuni de tipul Proclamatiei de la Timisoara sa para absolut inutile. Legati printr-un trecut comun ei au demonstrat in toti acesti ani o solidaritate deosebita. Ea a fost intarita si printr-o spaima comuna si anume, eventuala descoperire a colaborarii lor cu fosta securitate motiv pentru care fie au blocat din pozitiile pe care le aveau desfasurarea cercetarilor CNSAS, fie au trecut in derizoriu in interventiile lor publice munca efectuata de aceasta institutie.
Daca in economie au reusit sa profite de pozitiile cheie detinute la nivelul unor structuri economice, desfasurindu-si in paralel cu activiatea " la stat" frumoase afaceri private si contribuind din plin la falimentul unor intreprinderi, in mediul politic actiunile lor ar fi putut fi considerate comice daca gesturile si deciziile luate nu ne-ar fi afectat atit de mult viata. Buni cunoscatori ai starilor existente la nivelul opiniei publice, ei au reusit sa navigheze cu talent dintr-un partid in altul, intr-un total dispret fata de alegatori, si fara a putea prezenta sincer macar un proiect politic pe care l-au dus la capat si care sa fi generat efecte pozitive nu doar pentru ei ci si pentru intraga comunitate care l-a ales.
Mediul cultural , universitar, academic are si el dinozaurii sai. Unele din elementele caracteristice, celor de mai sus, sint valabile si in cazul lor. Dupa ce ani de zile au hibernat profitind de o anumita inertie a strcuturilor, faptul ca de citiva ani incep sa apara sume importante de bani si aici, pare sa-i fi activat brusc. Nonsalanta pe care o manifesta atunci, cind se pune problema unei retrageri onorabile arata ca mai au un element comun cu dinozaurii de mai sus, si anume dorinta de a avea cit mai multi bani fara a tine cont in vreun fel de ceilalti.Bine integrati in noul sistem , dinozaurii din Romania au un singur adversar declarat sau nu, tinerii. Pentru ca deruta in opinia publica sa fie si mai mare, dinozaurii nu au pregetat nici un efort pentru a aduce linga ei niste frumosi reprodutnici cu virste ceva mai " fragede" decit au ei. In fata unei asemenea situatii, evident ca sentimentul dominant pe care il traim cei care nu facem parte din regnul amintit este disperarea iar intrebarea ce se mai poate face apare tot mai des. Pina la gasirea unui raspuns indemn pe toti cei care au citit rindurile de mai sus si care cred ca am gresit,sa se uite cu atentie in jurul lor pentru a vedea numarul mare al dinozaurilor.

Niciun comentariu: