In conditiile in care destui oameni preocupati de viata politica din Romania isi dau cu parerea despre avantajele sistemului de vot propus populatiei, prin referendum-ul ce va avea loc duminica, de catre Traian Basescu dar si despre cel care a luat forma legii prezentata Parlamentului de catre guvernul Tariceanu, am descoperit in presa de azi un interesant material despre sistemul de vot uninominal. Trebuie spus foarte clar ca e vorba de un text care reflecta munca unui grup de cercetatori de la Cluj.
Vom vedea duminica pe care il va prefera populatia.
Ziarul de Iasi, 20 noiembrie 2007
Basescu vrea alegeri ca in Congo
Pe 25 noiembrie aveti de ales intre "uninominalul lui Basescu" si "uninominalul lui Tariceanu". Sistemul Basescu este utilizat in 19 tari, din care jumatate sint dictaturi, iar alte sase sint declarate partial libere. Printre acestea - Congo, Coreea de Nord, Cuba, Iran, Togo, Turkmenistan si Uzbekistan.
Tineri cercetatori de la Facultatea de Stiinte Politice - Universitatea Babes Bolyay au realizat in colaboare cu HotNews.ro studii de caz, comparatii cu alte tari si analize amanuntite ale celor trei sisteme posibile: majoritar, proportional si mixt.
Ei au ajuns la concluzia ca varianta propusa de presedintele Basescu, daca va fi aplicata, va permite intrarea in Parlament a cel mult trei partide. Literatura de specialitate o defineste simplu: "sistem majoritar cu doua tururi de scrutin".
Pentru a fi declarat cistigator, un candidat trebuie sa obtina o majoritate absoluta in primul tur de scrutin. Daca nu o obtine, se va organiza un al doilea tur intre primii doi clasati, cistigatorul fiind cel care aduna cele mai multe voturi in urma celui de-al doilea tur.
In schimb, sistemul Tariceanu se vrea un sistem uninominal cu compensare pe liste si care are ca pion principal un singur tur de scrutin. Astfel, jumatate din mandate se distribuie in mod direct la nivelul circumscriptiilor uninominale, iar celelalte mandate urmeaza sa fie repartizate la nivelul circumscriptiei electorale.
Sistemul Tariceanu (Pro Democratia) pastreaza insa din relele votului pe lista si nu elibereaza complet Parlamentul de tirania "celor 322".
Cercetatorii de la Cluj afirma ca este gresit sa se sustina ca un anumit sistem electoral este „mai democratic" decit un altul, dar intr-adevar se poate spune ca acestea sint bazate pe viziuni diferinte (nu neaparat opuse) asupra democratiei.
Spre ce fel de democratie tindem
Sistemul Basescu este utilizat in 19 tari, din care jumatate sint dictaturi, iar alte sase sint declarate partial libere. O analiza a performantei democratice a tarilor care utilizeaza acest sistem ne arata ca aceasta performanta este modesta.
Reputata organizatie americana Freedom House acorda in fiecare an regimului politic al fiecarei tari o evaluare din punct de vedere democratic, impartind aceste regimuri in regimuri libere, partial libere, si autoritare. In ultimul clasament Freedom House, din cele 19 tari care utilizeaza sistemul francez, doar trei (Franta, Mogolia si Mali) au primit cel mai inalt calificativ, si alte sase (Bahrein, Republica Centrafricana, Gabon, Haiti, Mauritania si Kirgizstan) au primit calificativul "partial liber".
Jumatate din regimurile din acest grup (Belarus, Congo Brazzaville, Coreea de Nord, Cuba, Egipt, Iran, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam) au primit calificativul cel mai prost, fiind considerate regimuri autoritare.
In acelasi timp, sistemul tip Tariceanu se regaseste in Albania, Bolivia, Germania, Lesotho, Mexic, Noua Zeelanda, Ungaria si Venezuela.
Cum au evoluat sistemele de vot din Europa
Daca ne limitam la regiunea post-comunista, cercetatorii de la Cluj afirma ca pentru primele alegeri post-comuniste, tarile din Europa Centrala si de Est au ales in proportie covirsitoare sisteme proportionale sau mixte, in vreme ce tarile din spatiul ex-sovietic au ales cu preponderenta sisteme majoritare sau sisteme avind o componenta majoritara.
A doua observatie este ca toate exemplele de reforma a sistemului electoral (Albania, Armenia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Rusia si Ucraina) au fost in directia unei mai mari proportionalitati, iar aceste reforme au fost, in general, insotite de evolutii pozitive in directia democratizarii (Rusia ar fi o exceptie in acest sens).
Daca propunerea presedintelui Basescu se adopta, Romania va fi prima tara post-comunista in care reforma sistemului electoral se face in directia contrara (de la un sistem proportional la un regim majoritar).
20 noiembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu