29 octombrie 2007

Anticonstituţional

Dacă mai era nevoie pentru cineva bineintenţionat, săptămâna trecută preşedintele României a dat o nouă dovadă de ceea ce înseamnă în viziunea domniei sale democraţie originală. Apropierea în perioada de început a democraţiei româneşti de Ion Iliescu a contribuit nu doar la formarea unei imagini aparte asupra acesteia ci şi la dobândirea stilului pe care, al patrulea preşedinte al României, l-a impus de a face politică. Discursurile demagogice, populismul, patetismul când e vorba de corupţii altora, toate acestea au atins in ultimii ani cele mai desăvârşite forme. La fel ca şi predecesorul său, Traian Băsescu are un mod aparte de a se raporta la partidele politice. În timp ce Ion Iliescu critica partidele când ele nu acceptau dimensiunea dată de el consensului naţional , astăzi Traian Băsescu face tot posibilul să desfiinţeze pe cei care nu au accpetat să se unească sub stindardul unui singur partid, pentru a-i asigura măreţului cârmaci noi victorii.
Începutul săptamânii trecute avea să ne aducă o nouă dovadă asupra faptului că şeful statului a uitat nu doar de dosare ciudate precum Flota sau casa din Mihăileanu ci şi de criticile aduse din poziţia de lider al alianţei D.A. aduse lui Ion Iliescu pentru propaganda pe faţă făcută P.S.D. apărând alături de liderii importanţi ai acestuia în campania din 2004. Prezent la acţiunea ce a avut drept obiectiv lansarea candidaţilor pentru Parlamentul European a P.D., cel care promitea că va fi preşedintele tutoror românilor a adus prin critica celorlalte partide, şi discursul favorabil P.D., o nouă probă la dosarul "încălcarea constituţiei". Ceea ce ni se pare de acum grav este faptul că domnia sa se comportă din ce în ce mai des ca un cetăţean care ştie din start că nu are să suporte vreodată consecinţele faptelor sale, dar şi existenţa unui cor de aplaudaci care îl ajută parcă să capete tot mai mult sentimentul că va fi veşnic. Ca şi cum nu făcuseră destule gafe până joi, conducerea P.S.D. a decis sa răspundă invitaţitei provocatoare a preşedintelui P.D., Traian Băsescu. Din naivitate sau prostie , Mircea Geoană nu a ştiut să evite capcana aruncată de şeful statului şi a ajuns astfel sa fie blagoslvit în propria casă. Singura curiozitate pe care o mai avem în acest moment este dacă din dorinţa de a-şi manifesta în continuare dispreţul faţă de Constituţie va merge şi atunci când P.R.M. îşi va anunţa canidaţii pnetru P.E.
Dacă la începutul mandatului remarcam asemănarea cu Ion Iliescu prin zâmbetul larg şi dorinţa de a fi în mijlocul mulţimii, odată cu trecerea timpului aveam să descoperim şi alte elemente comune. Multe asemănări am putea să mai găsim cu puţină străduinţă între Ion Iliescu şi Traian Băsescu dar ceea ce ştim sigur este faptul că despre primul nu am fi putut spune vreodată că îi place într-un mod excesiv, pentru un şef de stat, companiile femeilor frumoase precim şi cea a sticlelor de wisky .

Niciun comentariu: