Pentru ca aparitia noului meu site va mai dura putin,vreau sa va impartasesc citeva impresii despre "marea" surpriza anuntata ieri de senatorul Dan Cirlan in privinta retragerii sale in favoarea profesorului Dumitru Oprea.
Vreau sa spun de la inceput ca acest anunt nu ar trebui sa fie o surpriza pentru cei interesati de viata politica ieseana. Mai intii trebuie sa spunem ca profesorul Oprea a fost unul dintre cei mai inversunati "adversari" ai ideii ca Dan Cirlan , sa candideze la primarie din partea PNL in anul 2004. Acesta a fost rostul sustinerii pe care rectorul Univeristatii Cuza a acordat-o pe rind doamnei Gavrila si apoi domnului Berdan pentru postura de candidat la primaria orasului din partea PNL. Daca la aceasta situatie mai adaugam si repetatele declaratii ale profesorului Oprea in privinta intentiei sale de a candida la primarie, ne putem da usor seama ca prelungirea situatiei in care un partid fie el si de dimensiunea PD-L ar fi avut doi candidati nu putea decit sa duca la inducerea unei tensiuni tot mai mari.
Chiar daca senatorul Cirlan prezinta anuntul sau din vara in privinta unei noi candidaturi la primarie ca o dovada a maturitatii formatiunii politice pe care o conduce, in realitate el era expresia crizei de personalitati capabile sa isi asume un asemenea rol din partea P.D. Facind acel anunt , Dan Cirlan a mutat o piesa pe tabla de sah. Exprimindu-si intentia de a candida, senatorul democrat a deschis practic calea tututor negocierilor cu diferitii parteneri politici ieseni. Ideea fuziunii cu PLD era pe piata politica din vara , la fel ca si ideea candidaturii lui Dumitru Oprea la primarie iar din acel moment dinsul devenea primul om politic care trebuia sa "vina" la negocieri. Fuziunea produsa rapid a surprins nu doar pe membrii simpli ci si pe lideri importanti de la Bucuresti numai ca, senatorul Cirlan avea deja " cartile " facute. Ce-si putea oare dori Dan Cirlan mai mult decit ca fostul "adversar" sa vina sa discute cu el despre candidatura la Primarie? Cind pentru buna intelegere se mai intervine si de la Bucuresti, trebuie sa fi fost de-a dreptul fericit. Celor care cred ca senatorul democrat s-a sacrificat pentru proiectul marelui PD-L, le aduc aminte ca in 2004 dupa ce a pierdut competitia din PNL, a preferat sa plece din PNL unde avea numerosi sustinatori si care era cotat in sondaje cu un scor mai mare decit PSD-ul aflat la guvernare, si a preferat sa mearga intr-o formatiune afectata serios de plecarea presedintelui organizatiei judetene( Mihai Baciu) si de contraperformatele lui Eugen Vasiliu.
Miscarea de ieri a lui Dan Cirlan este cu siguranta una inteligenta. A evitat o confruntare cu liderii de la Bucuresti, unde gurile rele spun ca nu are deloc o mare sustinere, in schimb daca domnul Oprea cistiga primaria se va spune ca un merit deosebit are si dinsul, iar daca rectorul va pierde , pozitia senatorului, aflat probabil dupa alegeri pe scaunul de presedinte de consiliu judetean va fi deosebit de puternica nu doar in propriul partid ci si la nivelul scenei politice iesene.
Inchei prin a-mi exprima nedumerirea asupra surprizei manifestate de unii asupra anuntului facut ieri de Dan Cirlan.
3 ianuarie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
"Celor care cred ca senatorul democrat s-a sacrificat pentru proiectul marelui PD-L, le aduc aminte ca in 2004 dupa ce a pierdut competitia din PNL, a preferat sa plece din PNL unde avea numerosi sustinatori si care era cotat in sondaje cu un scor mai mare decit PSD-ul aflat la guvernare, si a preferat sa mearga intr-o formatiune afectata serios de plecarea presedintelui organizatiei judetene( Mihai Baciu) si de contraperformatele lui Eugen Vasiliu."
Nu am inteles ideea subliniata..In 2004, daca era Dan Carlan candidatul PNL - PD la Primarie, Alianta avea primar... PNL s-a incapatinat sa se joace de-a candidatul (cum bine spui si tu) .. si a iesit ce-a iesit..
Eu am vrut sa spun cam asa. Dan Cirlan nu este omul care sa renunte la o idee, la un proiect politic in care crede. In conditiile in care nu a vrut sa renunte in 2004 la candidatura, optind sa candideze din partea unui partid mic, cum era atunci P.D. nu vad cum din proprie initiativa si fara sa fie expresia unui calcul politic, renunta acum cind este seful unui partid puternic.
Cit despre 2004 evident ca a fost o sansa ratata de PNL si P.D., iar responsabilii pentru situatia aceasta sint peste tot. Asta cred eu.
Liviu, eu cred ca tocmai dintr-un calcul politic foarte concret si eficient l-a propus acum pe Oprea...
Am impresia insa ca folosim expresia "calcul politic" in moduri diferite. Eu nu vad nimic peiorativ in ea.
Iulian, chiar daca deocamdata fac politica la grupa mica, termenul de calcul politic nu are un sens peiorativ pentru mine. Postarea mea era o apreciere la adresa lui Dan Cirlan pentru miscarea facuta si nu un repros. Alte lucruri am sa ii reprosez eu cindva senatorului democrat.
Ehe Liviu...doar am mai discutat acu ceva zile.Carlan si-a dat seama ca rectorul Oprea e mult mai bine vazut si de la Bucuresti si de elctoratul iesean, procentele pld de la europarlamentare datorandu-i-se in mare parte.
Va castiga Oprea, lui Carlan ii va fi rezervat un loc cald in staff si uite asa fiecare e multumit. Nu ma mira pentru ca dincolo de alte bube in cap, Carlan e un tip destept.
S-a discutat, inclusiv la Bucuresti, urmatoarea situatie:
1) Primar Iasi - Dumitru Oprea.
2) Presedinte CJ - Dan Carlan.
Vin fondurile europene, nu?
Om trai si om vedea...
Trimiteți un comentariu