10 ianuarie 2008

Comisarul Colombo în acţiune ?

Vreau să recunosc mai întâi că titlul de mai sus mi-a fost sugerat de o emisiune televizată de aseară în care se discuta despre cine altul decât iubitul nostru conducător şi dragostea lui faţă de justiţia română.
Poate cei mai tineri nu au vazut filmele cu simpaticul comisar Colombo asa ca am sa spun câteva cuvinte despre el. În primul rând trebuie spus că era un adevărat cavaler al dreptăţii, o formă modernă a celebrului Sherlock Holmes care în ciuda aparenţei sale de tâmpiţel, reuşea după mai multe întrebări, cîteva ţigări fumate şi stinse într-un târziu pe unde apuca, să dezlege marile mistere. Dacă la asta mai adăugăm ţinuta neglijentă, părul răsculat, privirea dintr-o parte obţinem o imagine care seamănă destul de mult cu aceea a preşedintelui Traian Băsescu. Dacă avem în vedere noua declaraţie a lui Traian Băsescu, făcută la C.S.M. despre cum discută el cu soţia despre justiţiei româneşti, la fel ca acelaşi comisar, nu putem decât să observăm paleta largă a conversaţiilor care pot avea loc între un om important din stat şi soţia acestuia. Noi credeam că dânsul discută doar despre "impertinenţa" ziariştilor catalogaţi într-un fel sau altul.

In altă ordine de idei am văzut cu toţii cum preşedintele nu a fost deranjat de alegerea în funcţia de preşedinte a CSM a judecatoarei Lidia Barbulescu, protejată a Rodicăi Stănoiu şi care s-a remarcat în 2005 prin intervenţia în calitate de membru al Comisiei de legislaţie a CSM, pentru modificarea regulamentului examenului de capacitate in magistratura. Motivul intervenţiei era înscreirea la examenul amintit a fiicei sale. Mama grijulie ceruse eliminarea din examen a disciplinei de drept civil, la care fiica sa nu era pregatita suficient. De data asta neobositul nostru Colombo nu a mai fost îngrijorat de " percepţia publică" asupra unei persoane controversate. Nu ştim dacă Traian Băsescu a avut vreun rol în această alegere numai că ştiindu-i stilul, ne-am fi aşteptat să facă măcar un scurt comentariu pe baza celor amintite mai sus. Am ajuns să ne mirăm când preşedintele respectă o decizie luată de alţii şi nu mai face "recomandări" ca în cazul alegerii fostului preşedinte al CSM, Pandrea. Veselia lui Colombo de pe malul Dâmboviţei mai poate fi interpretată în legătură şi cu absenţa de la aceste alegeri a unuia din adversarii săi cei mai puternici de azi şi anume Norica Nicolai. În absenţa ministrului nominalizat al justiţiei, Traian Băsescu a mai avut o bucurie şi anume aceea de a se auzi vorbind singur în public. Trebuie să spunem că aici desoebirile dintre cei doi Colombo sunt foarte mari. Primul, cel din filme, vorbea destul de puţin, ştia să " asculte" pe cei din jur dar şi mai mult rezultatele pozitive ale muncii sale le vedeau toţi.Cel de pe malul Dâmboviţei vorbeşte mult, râde enorm, gesticulează mai nou la fel de mult iar rezultatele muncii sale pot fi numărate cu un abac.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cu ce se ocupa CSM-ul?